Sabtu, 30 Mei 2020 
Saiz Font :
logo-ofa

Laman Utama

Senarai Kumpulan Arkib/Rekod yang boleh dirujuk bagi Suku Keempat 2012 di Ibu Pejabat dan Cawangan Negeri, Arkib Negara Malaysia.

Jabatan Arkib Negara bertanggungjawab menyediakan kemudahan perkhidmatan penyelidikan kepada orang ramai umumnya dan penyelidik khususnya. Pelbagai usaha telah dijalankan bagi menyebarluaskan maklumat yang terdapat dalam simpanan Arkib Negara.

Antara langkah yang diambil bagi memberikan kemudahan tersebut ialah dengan menyediakan Senarai Kumpulan Arkib/Rekod yang telah mencapai taraf arkib iaitu berusia 25 tahun. Senarai ini mengandungi maklumat mengenai bahan yang baru dibuka untuk rujukan penyelidik. Walau bagaimanapun rujukan kepada fail-fail ini masih tertakluk kepada Rahsia Rasmi di mana fail-fail terperingkat yang belum diturun taraf tidak dibuka untuk rujukan penyelidik.

Senarai Kumpulan Arkib/Rekod yang telah mencapai taraf arkib ini akan dikeluarkan mengikut suku tahun iaitu pada setiap awal bulan Januari, April, Julai dan Oktober. Bagi suku keempat tahun 2012, sebanyak 248 kumpulan Arkib/Rekod yang mengandungi 1,204 buah fail telah mencapai taraf arkib dan sedia untuk dirujuk.

Semua maklumat lanjut berkaitan fail-fail tersebut boleh diperolehi dengan melayari portal arkib di www.arkib.gov.my pada capaian carian bahan arkib atau datang terus ke Dewan Penyelidikan Arkib Negara Malaysia yang teletak di Jalan Duta, Kuala Lumpur bagi fail yang terdapat di Ibu Pejabat dan ke Arkib Negara Cawangan Negeri yang berkenaan bagi fail yang terdapat di Cawangan Negeri.

 1. Senarai Kumpulan Arkib/Rekod yang boleh dirujuk di Ibu Pejabat
 2. Senarai Kumpulan Arkib/Rekod yang boleh di rujuk di Cawangan-cawangan Negeri :-
  1. Cawangan Kedah/Perlis
  2. Cawangan Pulau Pinang
  3. Cawangan Perak
  4. Cawangan Melaka
  5. Cawangan Pahang
  6. Cawangan Terengganu
  7. Cawangan Kelantan
  8. Cawangan Sabah
  9. Cawangan Sarawak
Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Terma & Syarat
Penafian Pihak Kerajaan dan Arkib Negara Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini
Sesuai dipapar menggunakan Chrome, Mozilla Firefox versi 3.0 dan IE versi 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 X 768
Jumlah Keseluruhan Pelawat
22195 (8)