Klik untuk kembali ke laman sebelumnya: Kembali
Prebiu
Klik ikon untuk tambah bahan ke senarai minat:
Butiran Bahan
Tajuk : DISKUSI MAKANAN TRADISIONAL MELAYU NEGERI SELANGOR
Deskripsi : MAJLIS DISKUSI MAKANAN TRADISIONAL MELAYU NEGERI SELANGOR BERLANGSUNG PADA 22 SEPTEMBER 1992 PERASMI : PUAN SRI DATIN HAJJAH ASBI ROHANI BTE ASNAN, WAKIL MENTERI BESAR SELANGOR; ORANG PENTING : DATIN SERI CEMPAKA HAJJAH KONTEK KAMARIAH BINTI AHMAD, PENGERUSI JAWATANKUASA MAJLIS DISKUSI MAKANAN TRADISIONAL MELAYU NEGERI SELANGOR, DATO' MOHD AINI, TIMBALAN SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI SELANGOR, TUAN HAJI MOHAMAD ALI BIN NGAH, PENGARAH MUSEUM SULTAN ALAM SHAH SELANGOR, DATO' HAJI ABU BAKAR BIN ABDUL HAMID, AHLI MAJLIS KERAJAAN NEGERI SELANGOR; AHLI PANEL : DATO' HAJI ISMADI BIN ZUBIR, DATIN HAJAH ZAINAB BINTI HASHIM, DATIN ROGAYAH, RAJA HAJI NOR, RAJA MARDHIAH, RAJA HAJI FUAD, RAJA RAFEAH, DATIN HAJAH KHALIJAH BINTI HAJI MOHAMAD ZAINAL, HAJAH SAODAH BINTI RAZALI, ZAINOL BINTI HAJI BADI UZAMAN, TUAN HAJI MAD YUSUF BIN DAUD, NORAINI BINTI SUKUN, TUAN HAJI BAHARUDDIN BIN USI, SHARIFAH SEHA BINTI SAID ALI, SITI MARIAM BINTI SAARI, RUKIYAH BINTI BUYUNG DAN DATIN HAJAH ZAINON BINTI AHMAD BAIDURI; PENGERUSI : DATO' ZAKIAH HANUM, KETUA PENGARAH ARKIB NEGARA MALAYSIA MENGANDUNGI UCAPAN ALU-ALUAN; UCAPAN DAN PERASMIAN; PENYAMPAIAN CENDERAMATA; ACARA PERSEMBAHAN MAKANAN TRADISIONAL; PERBINCANGAN TENTANG PENGERTIAN DAN TAARIF MAKANAN KEPADA KEBUDAYAAN MASYARAKAT MELAYU SELANGOR; KEPENTINGAN MAKANAN DARI SEGI AGAMA, KEPERCAYAAN, ADAT RESAM DAN KESIHATAN; JENIS MAKANAN TRADISI HARIAN SEPERTI LEMPENG DAN NASI LEMAK, IKAN KERING, SAMBAL TUMIS, SAMBAL BELACAN, SAYUR MANIS, ULAM, PAIS DAN TANBUL BAGI MASYARAKAT BIASA. SAMBUNGAN VIDEO DARI 1992/0013213W_VHS_TP01_03_R MENGANDUNGI PERBINCANGAN TENTANG JENIS MAKANAN TRADISI HARIAN MASYARAKAT BIASA; MAKANAN BAGI ISTIHADAT PERKHAWINAN BAGI MASYARAKAT BIASA SEPERTI KUIH KACAU, WARUNG KEMBOJA DAN HALWA; MAKANAN BAGI ISTIHADAT KELAHIRAN DAN KENDURI BIASA; PERANAN AS-SYURA SEBAGAI PERSEPAKATAN ANTARA MASYARAKAT MELAYU; MAKANAN HARI RAYA PUASA SEPERTI WAJIK KERAS, PESAKA, SEKAYA DAN JENDERAM; MAKANAN PADA BULAN PUASA; MAKANAN YANG DIGALAKKAN DAN DILARANG SEMASA BERPANTANG; BAHAN-BAHAN MAKANAN YANG POPULAR DAN BIASA DIGUNAKAN DALAM MASAKAN; JENIS-JENIS KUIH DAN MANISAN YANG TERDAPAT DI SELANGOR; CARA-CARA PENYEDIAAN MAKANAN; PERALATAN YANG DIGUNAKAN DALAM PENYEDIAAN MAKANAN.
No Penerimaan : 1992/0013213W
Media Asal : SISTEM VIDEO RUMAH (VHS)
Subjek : KESUSASTERAAN
Sumber : JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA
Tarikh : 22/09/1992
Jenis Rekod : VIDEO
Duration : 02:02:36
Kategori : ARKIB AWAM
Subkategori : PERSEKUTUAN - JABATAN
Lokasi : IBU PEJABAT
Hit :
Lokasi Ambil Status Kini Tarikh Untuk Pinjam Tarikh Untuk Ambil   Senarai Ingin
Kuala Lumpur Boleh Ditempah Thu 06/10/2022 Fri 28/10/2022 Tambah