Klik untuk kembali ke laman sebelumnya: Kembali
Prebiu
Klik ikon untuk tambah bahan ke senarai minat:
Butiran Bahan
Tajuk : DISKUSI MAKANAN TRADISIONAL NEGERI PULAU PINANG
Deskripsi : NO MANUAL: V.27/92 DISKUSI MAKANAN TRADISIONAL NEGERI PULAU PINANG BERLANGSUNG PADA 21 APRIL 1992 DI DEWAN PULAU PINANG PERASMI : PUAN ZAINAB BINTI ABDUL KADIR, WAKIL TIMBALAN KETUA MENTERI PULAU PINANG; ORANG PENTING : DATIN JASMIN AMIR, PENGERUSI PUSPANITA NEGERI PUALAU PINANG, PUAN HABIBAH BINTI ZON, KETUA PENGURUSAN REKOD ARKIB NEGARA MALAYSIA, ENCIK HISHAMUDDIN MOHAMAD NORBASYA, PENGARAH KEBUDAYAAN, KESENIAN DAN PELANCONGAN WILAYAH UTARA, PUAN SAEMAH MOKHTAR, PENGARAH ARKIB NEGARA MALAYSIA CAWANGAN PULAU PINANG; AHLI PANEL : CHE ZUL SALLEH, HAJAH NORAINI HAJI KASSIM, SALMAH CHE ROSLI, DATUK HAJI MOHAMAD NOR, USTAZAH HAJAH SALMAH BINTI HUSSIN, ABU BAKAR IBRAHIM, HAJAH JAWAHIR BINTI HAJI ABDULLAH, HASNAH ABU BAKAR, DATIN ZUBAIDAH ARIF, ROKIAH ISMAIL, MARIAM B, AZIZAH HAJI IBRAHIM, HAJAH RAGUAN BINTI HALIM, USTAZAH LATIFAH BINTI YUSUF, FATIMAH YUSUF DAN AHMAD RANIAN; PENGERUSI : DATO' ZAKIAH HANUM, KETUA PENGARAH ARKIB NEGARA MALAYSIA. MENGANDUNGI UCAPAN PENDAHULUAN DAN PERASMIAN; PERBINCANGAN TENTANG ERTI DAN TAARIF MAKANAN DARI SEGI KEBUDAYAAN PULAU PINANG, KEPERCAYAAN DAN KESIHATAN; PERINCIAN TENTANG JENIS- JENIS MAKANAN TRADISIONAL HARIAN SEPERTI KARI IKAN, KARI AYAM, KARI DAGING, IKAN MASIN, KORMA, DALCA, RENDANG GARAM MASALA, SAMBAL BELACAN, NASI KANDAR, NASI ULAM, NASI BIRYANI, NASI BUKHARI, PULUT KACANG, PASEMBUR, MURTABAK DAN LAKSA. SAMBUNGAN VIDEO DARI 1992/0013211W_VHS_TP01_03_R MENGANDUNGI PERBINCANGAN MAKANAN TRADISIONAL HARIAN SEPERTI GORENG PISANG, BUBUR PULUT HITAM, BUBUR CACAR, KUIH SAGO, KUIH KOCI; MAKANAN BAGI ADAT ISTIHADAT KENDURI PERKHAWINAN, KELAHIRAN DAN KEMATIAN ATAU TAHLIL; PANTANG LARANG MAKANAN BAGI WANITA MENGANDUNG DAN BERPANTANG DAN LELAKI YANG BERKHATAN; MAKANAN BAGI UPACARA ISTIMEWA SEPERTI KENDURI MAULUD DAN KENDURI BULAN SYAABAN; PERINCIAN ADAT TENTANG BUBUR AS-SYURA; MAKANAN PADA BULAN PUASA HARI RAYA PUASA DAN HARI RAYA KORBAN; BAHAN MENTAH DALAM PENYEDIAAN MAKANAN. SAMBUNGAN VIDEO DARI 1992/0013211W_VHS_TP02_03_R MENGANDUNGI PERBINCANGAN TENTANG ADAB DAN TATA TERTIB MASYARAKAT PULAU PINANG SEBELUM, SEMASA DAN SELEPAS MAKAN; PERALATAN MEMASAK YANG BIASA DIGUNAKAN; PERIBAHASA DAN PEPATAH MELAYU BERKAITAN MAKANAN; MAKANAN YANG DIJUAL DAN DIJAJA; MAKANAN KEBANGGAAN DAN KEPAKARAN DI PULAU PINANG SEPERTI NASI KANDAR DAN GULAI; BACAAN DOA; ACARA PENYAMPAIAN CENDERAMATA.
No Penerimaan : 1992/0013211W
Media Asal : SISTEM VIDEO RUMAH (VHS)
Subjek : KESUSASTERAAN
Sumber : JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA
Tarikh : 29/04/1992
Jenis Rekod : VIDEO
Duration : 02:04:10
Kategori : ARKIB AWAM
Subkategori : PERSEKUTUAN - JABATAN
Lokasi : IBU PEJABAT
Hit :
Lokasi Ambil Status Kini Tarikh Untuk Pinjam Tarikh Untuk Ambil   Senarai Ingin
Kuala Lumpur Boleh Ditempah Thu 06/10/2022 Fri 28/10/2022 Tambah