Klik untuk kembali ke laman sebelumnya: Kembali
Prebiu
Klik ikon untuk tambah bahan ke senarai minat:
Butiran Bahan
Tajuk : DISKUSI MAKANAN TRADISIONAL MELAYU NEGERI PERAK
Deskripsi : NO MANUAL: V.31/92 DISKUSI MAKANAN TRADISIONAL MELAYU NEGERI PERAK PERASMI : ENCIK ISMAIL BIN ADAM, TIMBALAN KETUA SETIAUSAHA KEMENTERIAN KEBUDAYAAN, KESENIAN DAN PELANCONGAN MALAYSIA; ORANG PENTING : DATO' SYED AWI BIN SYED NORDIN, SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI PERAK, MAZIDAH BINTI HAJI ZAKARIA, PENGERUSI JAWATANKUASA PENGELOLA DISKUSI MAKANAN TRADISIONAL MELAYU PERINGKAT NEGERI PERAK, ENCIK MUSTAFA KAMAL BIN TAJUDDIN, PENGARAH KEBUDAYAAN, KESENIAN DAN PELANCONGAN WILAYAH PERAK; AHLI PANEL : RAHIMAH BINTI MEOR KASSAM, MARIAM BINTI JAINAB, SALEHA BINTI CHUK, HAJAH BAITI BINTI MEOR AHMAD, JARIAH BINTI MAT KIDASAN, HAJAH ROM BINTI HUDA EMERAH, JALUR BINTI MEGAT MUHAMAD, HAJAH AMINAH BINTI ABDUL AZIZ, SAADIAH JAAFAR, SITI ERAH BINTI TONGGANG, HAMIDAH BINTI ABDUL RAHMAN, ZAIHUDA BINTI MUHAMAD, MARIA BINTI MUHAMAD SYARIF, BASARIAH BINTI IBRAHIM, NAJAR BINTI IBRAHIM, FIRDAUS BIN ISHAK, ITA BINTI MAT KAMAN, HAJJAH ZAHARA BINTI MOHAMAD NOR, KHADIJAH ABDUL LATIF, NORDIN BIN AHMAD, NORLIA BINTI RAMLI, ZAINOR ABDUL KADIR, HAJJAH NORMIZAN HAJI MOHAMAD IDRIS, HAJRA BINTI IBRAHIM, HAJJAH MA'ANI BINTI HAMZAH, SALAMAH BINTI ISMAIL, DATIN ZABIAH ZATUL ALIBIA, HAJJAH ABIDAH BINTI ABDULLAH, HAJJAH ROGAYAH BINTI ABDUL RAHMAN, DATIN NASRI SAMSIAH, DATIN FATIMAH ABDUL RASYID DAN HAJJAH ROHAYAH BINTI BAHERAN; PENGERUSI : DATO' ZAKIAH HANUM, KETUA PENGARAH ARKIB NEGARA MALAYSIA. MENGANDUNGI UCAPAN PENDAHULUAN DAN PERASMIAN; ACARA PERSEMBAHAN MAKANAN TRADISIONAL PERAK; PERBINCANGAN TENTANG PENGENALAN DAN PENGERTIAN MAKANAN KEPADA MASYARAKAT MELAYU NEGERI PERAK; KEPENTINGAN MAKANAN DARI SEGI AGAMA, KESIHATAN DAN ADAT RESAM; MAKANAN YANG DIKAITKAN DENGAN KEPERCAYAAN SEPERTI PULUT KENTAL UNTUK MAJLIS PERTUNANGAN DAN WADAI KEPENG; MAKANAN BAGI ISTIHADAT KENDURI PERKHAWINAN SEPERTI NASI DAMAI; MAKANAN BAGI ISTIHADAT KENDURI KEMATIAN SEPERTI KUIH SERABAI. SAMBUNGAN VIDEO DARI 1992/0013212W_VHS_TP02_03_R MENGANDUNGI PERBINCANGAN TENTANG MAKANAN TRADISIONAL HARIAN; MAKANAN HARIAN DAN UPACARA ISTIHADAT DI ISTANA; ASAL-USUL RENDANG TOK; MAKANAN YANG DISEDIAKAN DALAM ADAT ISTIHADAT PERKHAWINAN SEPERTI PADA MALAM BERINAI, WAKTU PAGI SELEPAS MALAM BERINAI, HARI PERSANDINGAN, JAMUAN ZIKIR DAN WAKTU PERSIAPAN SEBELUM KENDURI KHAWIN; MAKANAN SEMPENA UPACARA KELAHIRAN SEPERTI JAMUAN PIJAK TANAH DAN KENDURI CUKUR JAMBUL; MAKANAN YANG DISEDIAKAN DALAM KENDURI BIASA DAN KENDURI MAULUD SEPERTI PAJERI NENAS DAN UMBUT PISANG; JENIS PENYEDIAAN BUBUR AS-SYURA; MAKANAN PADA BULAN PUASA DAN HARI RAYA PUASA; PANTANG LARANG MAKANAN BAGI WANITA MENGANDUNG, LELAKI YANG BERKHATAN DAN KEUZURAN; JENIS SAYURAN DAN BAHAN MENTAH YANG DIGUNAKAN DAN DIMAKAN OLEH MASYARAKAT PERAK; JENIS-JENIS MASAKAN TRADISIONAL DI PERAK SEPERTI NASI LAMUNI, NASI LAMBUDI, LIMAS, TEPUNG TORA, PUTERI LUAR BILIK DAN SERAWA. SAMBUNGAN VIDEO DARI 1992/0013212W_VHS_TP03_03_R MENGANDUNGI PERBINCANGAN TENTANG JENIS-JENIS MAKANAN DI PERAK SEPERTI KERABU BETIK; CARA-CARA PENYEDIAAN MAKANAN; PERALATAN YANG DIGUNAKAN UNTUK MENYEDIAKAN MAKANAN SEPERTI BATU GILING; PEPATAH ATAU PERIBAHASA MELAYU BERKAITAN MAKANAN; UCAPAN PENUTUPAN; ACARA PENYAMPAIAN CENDERAMATA.
No Penerimaan : 1992/0013212W
Media Asal : SISTEM VIDEO RUMAH (VHS)
Subjek : KESUSASTERAAN
Sumber : JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA
Tarikh : 14/07/1992
Jenis Rekod : VIDEO
Duration : 02:04:21
Kategori : ARKIB AWAM
Subkategori : PERSEKUTUAN - JABATAN
Lokasi : IBU PEJABAT
Hit :
Lokasi Ambil Status Kini Tarikh Untuk Pinjam Tarikh Untuk Ambil   Senarai Ingin
Kuala Lumpur Boleh Ditempah Mon 15/08/2022 Mon 05/09/2022 Tambah