Klik untuk kembali ke laman sebelumnya: Kembali
Prebiu
Klik ikon untuk tambah bahan ke senarai minat:
Butiran Bahan
Tajuk : DISKUSI MAKANAN MELAYU TRADISIONAL NEGERI MELAKA
Deskripsi : MENGANDUNGI 3 TAPE NO MANUAL: V.2/92 , 2 KEPING TAPE 1: 1992/0013202W_VHS_TP01_03_R BERLANGSUNG PADA 21 DISEMBER 1991 DI ARKIB NEGARA MALAYSIA CAWANGAN MELAKA. PERASMI : ENCIK MUHAMAD BIN SAID, TIMBALAN SETIAUSAHA NEGERI MELAKA; AHLI PANEL : YB DATUK HAJI ABDUL AZIZ TAPA, YB DATUK HAJI BORHAN BIN MAT YAMAN, YB DATUK HAJAH ZALEHA BT JALIL, TUAN HAJI ABDUL SAMAD ASMAD, TUAN HAJI JALIL MURAH, TUAN HAJI MOKHTAR, TUAN HAJI MOHAMAD ALI BACHIK, ENCIK AHMAD BIN YUSOF, PUAN HAJAH HASINAH BT HAJI YUSOF, PUAN SYARIFAH ZAHARAH AL-SAGOFF, PUAN FATIMAH ABU, PUAN ROKIAH BT DARUS, PUAN HAJAH RAMLAH BT AHMAD, PUAN HAJAH FATIMAH ALI, TUAN HAJI ABD AZIZ B JUNID, PN SANIMAH BT.MAJID, PUAN RAZIAH BINTI DAWAM, PUAN ZABEDAH BT ABU, PUAN JURIAH BT MD SAID, PUAN HAJAH RUGAYAH HJ ABD MAJID, PUAN HAJAH NYAK CHIK BT ABU HASAN; PENGERUSI : YB DATUK ZAKIAH HANUM BT. ABDUL HAMID. MENGANDUNGI UCAPAN ALUAN OLEH KETUA PENGARAH ARKIB NEGARA MALAYSIA, YB DATUK ZAKIAH HANUM BT. ABDUL HAMID; UCAPAN PERASMIAN OLEH ENCIK MUHAMAD BIN SAID, TIMBALAN SETIAUSAHA NEGERI MELAKA;PENYAMPAIAN CENDERAMATA; AHLI PANEL PERTAMA MEMBINCANGKAN MENGENAI ORANG MELAYU TIDAK MENGETENGAHKAN MAKANAN TRADISIONAL DI RESTORAN; ADAT - ADAT MELAYU BERKAITAN DENGAN MAKANAN; PANTANG LARANG MAKANAN MENGIKUT PENGALAMAN SENDIRI; BUDAYA MAKANAN MELAYU YANG BOLEH MEMBENTUK MASYARAKAT MELAYU; AHLI PANEL KEDUA MEMBINCANGKAN MENGENAI KAITAN MAKANAN DAN ADAT MELAYU; AHLI PANEL KETIGA MEMBINCANGKAN MENGENAI BUDAYA MAKAN BAGI ORANG MELAYU SEBELUM DAN SELEPAS MERDEKA DI MALAYSIA; PENGERTIAN SEBENAR PERIBAHASA MELAYU MENGENAI MAKANAN; KEPENTINGAN ILMU MEMBUAT KUIH TRADISIONAL DITURUNKAN KEPADA ANAK- ANAK MUDA; AHLI PANEL KEEMPAT MEMBINCANGKAN MENGENAI KAJIAN BELIAU MENGENAI MAKANAN - MAKANAN TRADISIONAL ORANG MELAYU; AHLI PANEL KELIMA MEMBINCANGKAN MENGENAI MAKANAN HARIAN ORANG MELAYU; AHLI PANEL KEENAM MEMBINCANGKAN MENGENAI KAITAN MAKANAN TRADISIONAL MELAYU DENGAN MAJLIS-MAJLIS ILMU CONTOHNYA, PULUT KUNING DALAM KHATAM AL-QURAN; KHASIAT MINUMAN TRADISIONAL DALAM MERAWAT PELBAGAI PENYAKIT. TAPE 2: 1992/0013202W_VHS_TP02_03_R SAMBUNGAN VIDEO DARI 1992/0013202W_VHS_TP01_03_R MENGANDUNGI REMPAH RATUS DALAM MASAKAN; PENGARUH MAKANAN DARI LUAR; KEPELBAGAIAN NASI DALAM MASAKAN MELAYU; MAKANAN DALAM MAJLIS PERKAHWINAN MELAYU DAN MAJLIS KEAGAMAAN SEPERTI TADARUS; MAKANAN SEMASA BERPANTANG; CONTOHNYA PENGERTIAN MAKAN BERDAMAI DAN MAKAN BERADAB DAN SIRIH JUNJUNG; SALAH SILAH BUBUR ASYURA; JENIS KUIH TRADISIONAL DALAM MASYARAKAT MELAYU. TAPE 3: 1992/0013202W_VHS_TP03_03_R SAMBUNGAN VIDEO DARI 1992/0013202W_VHS_TP02_03_R MENGANDUNGI HASRAT PERASMI SUPAYA MAKANAN TRADISIONAL MELAYU DAPAT DIPERKENALKAN MELALUI INDUSTRI PELANCONGAN DAN SESI PENYAMPAIAN CENDERAMATA KEPADA AHLI PANEL.
No Penerimaan : 1992/0013202W
Media Asal : SISTEM VIDEO RUMAH (VHS)
Subjek : KESUSASTERAAN
Sumber : JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA
Tarikh : 21/12/1991
Jenis Rekod : VIDEO
Duration : 02:04:11
Kategori : ARKIB AWAM
Subkategori : PERSEKUTUAN - JABATAN
Lokasi : IBU PEJABAT
Hit :
Lokasi Ambil Status Kini Tarikh Untuk Pinjam Tarikh Untuk Ambil   Senarai Ingin
Kuala Lumpur Boleh Ditempah Thu 06/10/2022 Fri 28/10/2022 Tambah